28/01/2015

Everything flows - Joint Danube Survey 3


   Documentare din ce în ce mai savuroase și spectaculoase apar despre Dunăre - am remarcat recent cel puţin două astfel de filme, evidenţiindu-se în acestea frumuseţea, bogăţia şi diversitatea ridicată a acestei 'lumi' și, în acelaşi timp, un netăgăduibil impact antropic asupra fluviului. Impact diversificat dealtfel, întrucât se poate vorbi despre influenţe, intervenţii de natură fizică asupra râului, despre afectarea chimismului apei sau despre exagerata exploatare a resurselor fără a avea o strategie pentru protejarea acestora  - toate aceste elemente aduc schimbări profunde în ceea ce priveşte biocenozele acestor ecosisteme.
   De pildă, experimente vrednice de interes dovedesc dinamica albiei râului, pietrişul de pe fund aflându-se într-o permanentă mişcare înspre aval... Iar existenţa atâtor baraje pe cursul fluviului rupe această dinamică, lăsând zonele din aval practic fără aportul necesar. Ca urmare, albia începe să se erodeze şi să se adâncească într-un ritm accelerat, provocând totodată o tendință de scădere a nivelului apei. Unele zone umede, rezervaţii naturale rămân fără alimentare cu apă sau cu alimentare deficitară - tocmai din motivul menționat. Austriecii, în încercarea de a restabili un oarecare echilibru, cheltuiesc sume însemnate pentru a transporta pietrişul din amonte în aval, cu vapoare speciale...
   În alte cazuri se subliniează complexele efecte ale barajelor asupra ihtiofaunei: noile condiţii de mediu create prin intervenția omului pot fi favorabile unor specii invazive, ele exercitând presiune sau provocând chiar eliminarea și înlocuirea faunei autohtone.. căile de migraţie pentru unele specii pot fi blocate în totalitate: sturionii populau de pildă apele Dunării până în Austria, în prezent Porţile de Fier reprezentând o piedică puțintel.. de netrecut..
   Sunt nenumeroase și complexe aspecte, iar o astfel de abordare multilaterală încearcă să realizeze ICPDR. Acum 15 luni s-a desfăşurat a treia expediţie comună de supraveghere a Dunării (o scurtă descriere: http://nagyleventeblog.blogspot.ro/2014/02/expeditia-internationala-expeditia.html), acțiune despre care s-a realizat şi un scurt film de 13 min. pe care vi-l recomand cu această ocazie:



No comments:

Post a Comment